Kirké

Anarchofeminizmus és divatkritika
Anarchofeminizmus és divatkritika

X-akták epizód/élményajánló

Annak örömére, hogy nemrég megszellőztették, hogy lesz folytatása az X-akták sorozatnak, ismét előhalásztam a kedvenc részeimet, és újra rájöttem, hogy ez bizony még mindig zseniális. Jó, nem kellett nagyon mélyről halászni, mert nincs 2 éve, hogy megnéztem az egész sorozatot kb. 2 hónap alatt (azért ez nem az egészséges tempó, senkinek sem ajánlom), még azokat a részeket is, amikben nincs Mulder. Annak idején akkor kaptam rá, amikor 14-15 évesen otthon feküdtem 1 hónapot egy térdműtét után, és mivel az ég világon semmi nem dolgom nem volt, simán fentmaradhattam éjfélig (!) hétköznap (!!), és megnézhettem mit nyomnak az éjjeli műsorsávban. Ugyan a sorozat legtöbb része nem megy át a Bechdel-teszten, de mégis elképesztően imponáló volt látni, hogy végre van egy teljes értékű női főszereplő nyomozó, aki ráadásul a józan észt képviseli a zizi férfikollégájával szemben. Scully ügynök elképesztően talpraesett, képzett, vicces, rettenetesen kifejező arca van, és ha megjelenik a színen, és azt mondja, hogy "Orvos vagyok, és meg akarom vizsgálni a holttestet", akkor mindenki szó nélkül utat enged neki, akkor is, ha amúgy egy bűnronda neon széldzsekiben van (amilyenből szerintem mindegyikünknek volt élete során legalább egy, én jellemzően az enyémben el akartam süllyedni, de Scully tarol benne)...

Advertisement

Scully ügynök karakterét majd részletesen méltatom máskor (ez elkerülhetetlen), most inkább összeszedtem a kedvenc epizódjaimat. Ezek jellemzően a sorozat első feléből vannak, amikor még az egész kevésbé veszi komolyan magát, és nem hatalmasodik el az ufós összeesküvés. Ez utóbbit - be kell vallanom - rettenetesen nehezemre esett követni, és sok értelmét nem is látom, bár biztos megvan a maga varázsa… De sokkal jobbak azok a részek, amikor jön a zöld zselészörny, és Mulder azt mondja, hogy nahát, szerintem ez egy zselészörny, majd Scully elmondja, hogy mi a logikus tudományos magyarázat, aztán a végére vagy létezik a zselészörny, vagy nem. Ezek önmagukban is követhető és szórakoztató részek, továbbá a legtöbbjükben elég jól kiszűrhető, hogy mi az 'áltudományos rizsa' (ezt a terminus technicus-t a velem együtt Star Trek rajongó barátnőmmel dolgoztuk ki anno), és mi az, ami valódi tudományos magyarázat, így senkiben sem kelti igazán azt a kellemetlen érzést, hogy ő 'túl buta lenne, hogy értse, ami történik'. Márpedig ha sci-fi-t néző lányokról van szó, akkor azért elég gyakran elhangzik, hogy 'te ezt úgyse értheted', 'téged úgyse érdekelne', 'neked szerintem ez egy kicsit túl tudományos lenne', meg mittudomén… Az alább felsorolt részek nekem a színtiszta szórakozásról szólnak, és persze Scully ügynökről, mert Scully ügynök állati menő, és egyben tudományos példakép!

Advertisement


Akkor vágjunk bele!
(☆_☆ momentumok címszó alatt szerepelnek a kedvenc pillanataim az epizódokból)

Advertisement

Vicces részek

S(eason)03E(pisode)20 - Jose Chung's From Outer Space

A nyitójelenetben egy békésen kocsikázó párt megtámad két ufónak öltözött ember, akiket megtámad egy ufó, és a végén mindenkit elrabolnak az ufók. Ezt követően végigjárjuk a történetet az összes lehetséges szereplő szemszögéből, miközben emberről emberre egyre követhetetlenebb klisés marhasággá válik az egész történet, de szerencsére senki sem veszi magát túlságosan komolyan, így rendkívül szórakoztató.

☆_☆ momentumok:
- ketrecben dohányzó ufó, aki katatón állapotban ismételgeti, hogy 'this can't be happening'
- a sightings of the planet Venus monológ

Advertisement

S04E20 - Small Potatoes

A főhős a farkas alakváltóember, akinek az apja a farkas majomember volt. Az alakváltóemberről sokáig nem tudni, hogy alakváltó, csak hogy vízvezetéket szerel egy meddőségi klinikán, és hogy farka van (mármint a péniszén kívül egy másik is, a feneke fölött, látszik a helye, amikor szereli a vízvezetéket és kőművesdekoltázst villant). Kihasználva, hogy alakváltó, sikerül a városban 5 nőt teherbeejtenie úgy, hogy a férjeiknek adja ki magát, merthogy alakváltó. Az alakváltás mikéntjére elhangzik valami tudományosan teljesen komolyanvehetetlen agybajos baromság magyarázat, de ez teljesen lényegtelen, hiszen az újgazdag férjek után a farkas karbantartóember kitalálja, hogy kinek a legérdemesebb kiadnia magát: Mulder ügyöknek. És elég sokáig nem is bukik le.

☆_☆ momentumok:
- Mulder egymáshoz bilincseli a meztelen embereket a tusolóban
- a Mulderimposztor a Mulderkedést gyakorolja... annak minden perce arany
- Scully ittasan nagyon bájos
- senki nem próbálja meg elbagatellizálni, hogy az áldozatok végsősoron olyasvalakivel feküdtek le, akivel nem akartak, akkor is, ha úgy nézett ki, mint a férjük, és ez erőszak

Advertisement

S05E12 - Bad Blood

Végre egy vámpíros rész! Mulder és Scully elmesélik egymásnak, hogy hogyan élték meg, ahogy egy Texasi kisvárosban vámpírra vadásztak, aki tehenekkel kezdte, de átállt emberekre. Lehet, hogy a pizzásfiú az, de lehet, hogy nem, lehet, hogy nem is létezik, de lehet, hogy igen, Mulder hisz benne, de Scully nem, de kell hogy legyen valami magyarázat!
Gillian Anderson kedvenc része.

☆_☆ momentumok:
- Luke Wilson vendégszereplése, mint attraktív és érdeklődő sheriff
- Scully ügynök belet mér (kétszer is!) (emiatt a jelenet miatt 2 évig patológus akartam lenni)
- az az arc, amivel Scully azt mondja Muldernek, hogy ez az ő szobája
- Mulder magához tér a klórhidrát mérgezésből
- Luke Wilson, mint elképesztően redneck sheriff
- Mulder atlétában pizzát eszik, és lezabálja magát
- Scully light cream cheese rantje

S06E15 - Arcadia

A Falls of Arcadia egy csudálatos, virágzó és végtelenül nyomasztó planned housing community (privát lakópark), ide érkezik meg Mulder és Scully, mint undercover házaspár, előbbi rózsaszín Lacoste piképólóban, ami már önmagában elegendő ahhoz, hogy a rész zseniális legyen. Ezek után természetesen kihasználnak minden lehetőséget arra is, hogy a házasságos poént kiaknázzák, ennek egy része elég fárasztó, de az az arc, amit Scully vág, amikor Mulder előadja, hogy az ő kis felesége micsoda egy ufóbolond ezo arc, az minden pénzt megér. A rész szörnye a legtöbb szörnyet teljesen alulmúló tibeti gyepszörny, az Übermenscher, aki kegyetlenül legyilkol mindenkit, akinek nem megfelelő színű a postaládája vagy ki mer tenni egy kertitörpét. Hogy miért, az a rész végére sem derül ki, de igazából totálisan mellékes is.

☆_☆ momentumok:
- Mulder ügynök pólója
- Mulder ügynök műanyagflamingót állít a kertben
- Mulder ügynök pólója
- Mulder ügynök megfontolja, hogy a narancsleves dobozba vizeljen
- Mulder ügynök pólója
- Mulder ügynök Scully ügynököt szivatja mindenféle változatos módokon

Advertisement

Igazán creepy részek

S01E08 - Ice

Az alapötlet eléggé elcsépelt, kis csapat, nem csak a frissen összekerült Mulder és Scully, de további random alakok is (pl. egy Bear nevű, végtelenül nonkonformista pilóta - na, vajon ki hal meg először?) összezárva egy sarkköri kutatóbázison, aminek a teljes stábja ismeretlen körülmények között eltűnt és/vagy elpusztult. Természetesen kiderül, hogy egy titkozatos fertőzésről van szó, amitől az emberek agresszívak és paranoidak lesznek, ha nem lennének önmagában elég agresszívak és paranoidak attól, hogy össze vannak zárva egy sarkköri kutatóbázison, aminek a teljes stábja ismeretlen körülmények között eltűnt és/vagy elpusztult. És nyilván nem lehet csak úgy eljönni.

☆_☆ momentumok:
- Scully szerelése a frizurával együtt, ami kísértetiesen emlékeztet arra, amikor kockás flanelingben alszom, és amikor még nem volt elég hosszú a hajam, hogy összefogjam
- amikor mindenki lefekszik aludni
- hogy sikerült minden szexualizálás nélkül megcsinálni azokat a jeleneteket, ahol a szereplők átvizsgálják egymást, hogy látszanak-e a fertőzés bőrtünetei

Advertisement

S04E02 - Home

Na, ezt nem néztem meg mégegyszer a lista kedvéért. Ha valaha igazán fostam X-akták részen, akkor az ezen volt. Rettenetes beltenyésztett redneck család, mindenki ólálkodik valahol, sose tudod, hogy ki támad kire rozsdás baltával, kiszáradt fű, lerobbant traktorok, igazi nyers rémálom, főleg hogy nem szeretem a horrort. Mondjuk akik igen, azok lehet, hogy röhögni fognak rajta, de én rettenetesen fostam. Az egyik legjobb rész egyébként, és nem nagyon van benne semmi paranormális, valszeg ettől lesz egészenegészen rémes.

☆_☆ momentumok: e rész esetében ilyesmiről nem beszélhetünk, homogén, koherens borzalom

S05E10 - Chinga

A rész társforgatókönyvírója maga Stephen King, és ez érződik is. A főhős egy ijesztő játékbaba (milyen kreatív), aki ráveszi a számára antipatikus embereket, hogy különféle kreatív módokon kinyírják magukat. A rész gyakorlatilag az első perctől nem hagy semmi kétséget affelől, hogy a baba a hunyó, így elvész valamennyi feszültség, de mind a kislány, mind a baba annyira masszívan nyomasztó, hogy ez még így is bőven elviszi a hátán a részt.
Bájos kiegészítő vonal, hogy az ügyet Scully viszi, aki vakációra indult, de belegyalogolt az esetbe, és ezért rohadtul nem tud vakációzni, Mulder pedig otthonról próbálja telefonon támogatni, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

☆_☆ momentumok:
- Scully vakációzik, és ennek minden tartozéka
- Scully asztalkáján a Meditations for women who do too much című kötet, amit a geekségem újratombolása és feminista ébredésem idején én is megvettem magamnak, emiatt a rész miatt, igen, kinagyítottam, ráközelítettem, kinyomoztam, és kifizettem az extra 3 dollárt, hogy meglegyen ugyanaz a kiadás, ideje lenne el is olvasnom
- Mulder otthon "dolgozik" és "halad" a "munkával"
- A baba a mikrosütőben

Advertisement

További remek monster of the week részek

S01E03 Squeeze (folytatása S01E21 Tooms) - avagy: a Májevő gumiember 1-2

A májevő gumiember több, mint 100 éve él a kis epefészkében, és csak 30 évente jön elő vadászni, értelemszerűen májra, és értelemszerűen gumiemberségét kihasználva. Vadászatát azonban megnehezíti, hogy az első gyilkossága ügyében nyomozó, végtelenül sztereotipikusan tenyérbemászó gusztustalan jogász évfolyamtalálkozós fejű stréber HÖK titkár törtető ifjú FBI ügynök nagyon nem boldogul az egésszel, és smúzolásnak előadott kétségbeesésében megkéri Scullyt, hogy segítsen rajta. Scully szembesül vele, hogy Mulder számít az FBI lúzerének, és mindenki rajta röhög, így némiképp vonzza az elhatárolódás lehetősége. De aztán persze kiderül, hogy Mulder nonkomformizmusa visz el az igazsághoz, így Scully végülis az ő oldalán fordul szembe a HÖK titkárral és leplezi le a májevő gumiembert!
Természetesen a rész végén full egyértelmű, hogy az arc ki fog valahogy szabadulni a börtönből, így kellett egy második rész is, az már nem annyira jó.

Advertisement

☆_☆ momentumok:
- ez az egyik legelső rész, úgyhogy mindenki nagyon bájosan béna
- a májevő gumiember közeledtét mindig jóelőre jelzik a passzoló zenével
- a májevő gumiembernek néha sárgán felvillan a szeme, innen tudjuk, hogy gonosz

Advertisement

S04E12 Leonard Betts - avagy: a Daganatember

Főhősünk az alacsony, kopasz, ellenszenves doki a vészhelyzetből, akinek anno a sorozatban levágta a karját egy helikopter, és pont mire rendesen visszatették neki, meghalt, mert ráesett egy másik helikopter.
A részben mentőst alakít (edzésben kell maradni), a nyitójelenetben ránézésre diagnosztizálja egy haldokló rákját, később kiderül, hogy azért, mert ő a daganatember. Sajnos titka kitudódik, amikor egy mentőbalesetben leszakad a feje, és az rettenthetetlen és eltántoríthatatlan párosunkhoz kerül, akik a boncolástól az auraelemzésig minden lehetséges módon megállapítják, hogy főhősünk bizony a daganatember. Aki azonban, mivel a rák ugye kontrollálatlanul osztódó sejtek halmaza, otthon, az anyukája fürdőkádjában növeszt magának egy új fejet, és ismét visszaszegődik a mentőszölgálathoz. A fennmaradáshoz viszont további daganatokra van szüksége.

Advertisement

☆_☆ momentumok:
- Scully a fejet boncolja
- auraelemzik a fejet
- rohangálnak a felszeletelt fejjel
- mindenféle kis vicces beszólások a fejről
- Mulder elmélete arról, hogy a rák igazából az emberi evolúció következő lépcsőfoka

(ha valakinek lett volna még bármi kételye afelől, hogy ezt a sorozatot mennyire mélyen kell _érteni_, akkor eddigre szerintem végképp eloszlik)

Advertisement

S02E02 The Host - avagy: a Szovjet nukleáris örvényférgember

Ehhez nem tudok, és nem is akarok semmit hozzáfűzni.

☆_☆ momentumok:
- a Szovjet nukleáris örvényféregember

Advertisement

S03E12 War of the Coprophages - avagy: gyilkos csótányok

Mulder békés vakációs ufóvadászgatása során belebotlik egy kisvárosba, ahol az embereket vérszomjas csótányok pusztítják. Senki sem menekülhet előlük, se a tévét néző bajszos pasas, se a trágyából házikábszert desztilláló hirdogénszőke kamasz, se a pocakos rovarirtóember. Mulder nyomozását Scully telefonon segíti, közben bepillanthatunk az ő hétköznapjaiba, ami az egyik legbájosabb dolog, ami az egész sorozatban történik. Jelenléte csak akkor válik a helyszínen is szükségessé, amikor Mulder belebotlik Bambiba (igen, ez a neve, Scully is hitetlenkedik), a veszedelmesen vonzó fiatal entomológusnőbe, hogy együtt vizsgálják tovább a gyilkos csótányok rejtélyét és ostobán vigyorogjanak egymásra, akárhányszor elhangzik a 'nemiszerv' szó, természetesen csakis rovaranatómiai összefüggésben. Ha jól emlékszem, a végén nem derül ki semmi, mert minden felrobban a faszba a csótányokkal meg némi trágyával együtt, Bambi pedig lelép a fura kerekesszékes robotkutatóval, mert ő érdekesebb dolgokat mond, mint Mulder.

Advertisement

☆_☆ momentumok:
- Scully kutyát fürdet
- Scully a Die, Flea, Die! (Pusztulj, bolha, pusztulj!) nevű bolhasamponnal mossa a kutyát
- Scully a tévé előtt tesped
- amikor a csótány előmászik a tapétarepedésből, igazából én otthon sikítottam egy kicsit
- Scully a szupermarketben
- lefagy a számítógép, ezért Mulder megüti a monitort. A MONITORT.

S02E20 Humbug - avagy: az önálló életre kelt töppedtiker szarkóma (ld. south park)

Advertisement

A rész a krokodilember meggyilkolásával kezdődik, majd a vérengző hogyishívják tovább szedi az áldozatait a freakshow tagjai közül, csúnya véget ér a panziós törpe, és a kísértetház üzemeltetője is. Közben a sheriffről is kiderül, hogy régen ő volt a kutyafiú, valamilyen módon mindenki a freakshowhoz tartozik, de vajon ki a gyilkos? A nagyképű fakír? A szakállas alkesz? Van minden, ami kellhet, szemfényvesztés, béna varázsigék, ostoba teóriák, fiji mermaid, üldözés tükörlabirintusban, és persze megtudjuk, hogy a törpe is meg a krokodilember is csak ember.

☆_☆ momentumok:
- a törpe monológja Muldernek
- az a staring contest, amikor a frissen ébredt Scully és a frissen ébredt szakállas alkesz egymás dekoltázsába bámulnak
- a krokodilember temetése
- a félelmetesen irritáló zene végig
- az egész sorozat legbénább gumiszörnye

Advertisement

Jó mulatást!

Share This Story

Get our newsletter