Kirké

Anarchofeminizmus és divatkritika
Anarchofeminizmus és divatkritika

Ímhol a nemrég megkezdett STD-összegző lista folytatása. Ez alkalommal a maradék - viszonylag egyszerűbb - bakteriális és vírusos fertőzést veszem sorra. Ma kimarad viszont a HPV és HIV, ezeknek fontosságuk és komplexségük miatt külön-külön cikket szentelek majd. Illetőleg a végén összeszedem, hogy akár kezelésért, akár információért hova lehet/érdemes fordulni, hogy áll ezzel kapcsolatban momentán a tájékoztatás, a szűrés, és hogyan lehet pl. házi szűrőkészletet beszerezni.

Természetesen továbbra is vonatkozik az előző cikkem elején lefektetett néhány alapkikötés, ezek közül is a legfontosabb:

Nem vagyok orvos, az itt leírtak tájékoztató jellegűek, és ha bárki bármilyen tünetet észlel magán, akkor érdemes azonnal nőgyógyászhoz fordulni, abból is egy megbízhatóhoz (ismerősök, családtagok, fórumok ajánlása), és nem megpróbálni öndiagnózist felállítani, illetve vény nélkül kapható gyógyszerek után kapkodni, ez pontos diagnózis hiányában akár ronthat is a helyzeten.

Advertisement

Szóljon tehát:

Gonorrhea:

'Tripper, kankó, együtt frankó', mondogatta vihogva egy jó barátnőm úgy hatodik osztály környékén. Azt hiszem vagy fogalmunk sem volt, hogy mik ezek, vagy csak valami nagyon halvány, hogy ezek lehet, hogy igazából nem annyira frankó dolgok. Pár évvel később derült csak ki, hogy bizony egyáltalán nem, ráadásul már csak azért sincs semmi értelme a rigmusnak, mert a tripper és a kankó ugyanaz a betegség, mégpedig a gonorrhea.

Advertisement
Illustration for article titled Szexuális úton terjedő fertőzések - 2. rész

Kezdeti tájékozatlanságomból kiindulva, meg abból, hogy tulajdonképpen a betegség háromból egyik nevével se igen találkoztam talán mikrobiológia órán kívül, azt gondoltam, hogy ez biztos valami olyan fertőzés, ami régen elterjedt volt, de ma már alig fordul elő. Ám sajnos egyáltalán nem ez a helyzet. Ha volt is róla szó egy egyetlen 1 órás szexuális felvilágosítás izé keretében, az egészből főleg a buta heherészésre emlékszem, és ezen nem sokat segített a masszívan megkérdőjelezhető munkásságú Belga együttes tripperes cowboyról szóló száma sem. Gyanítom, hogy ez a közgondolkodás vissza is tart elég rendesen mindenkit, aki a tüneteket észleli, attól, hogy elmenjen orvoshoz, vagy akár csak szűretni néha.

Advertisement

A gonorrhea bakteriális fertőzés, kórokozója a Neisseria gonorrhoeae. A fertőzés sok esetben tünetmentes mind férfiakban, mind nőkben. Így is lehetnek azonban szövődményei, például nőknél, hasonlóan, mint a Chlamydia esetében, kismedencei gyulladás (PID - Pelvic Inflammatory Disease), ami a meddőség és a különböző terhességi komplikációk egyik vezető oka. Férfiaknál a leginkább érintett szerv a mellékhere, ami az érett spermák tárolására szolgál, gyulladása szintén terméketlenséget okozhat. Ritkább esetben a fertőzés továbbterjedhet a szervezetben, elsősorban az ízületek felé, de érintheti a szívbillentyűket is, mely esetben a fertőzés életveszélyessé válik. Növeli továbbá a Chlamydiás fertőzések kockázatát.

Noha a szövődmények kockázatai nőkben és férfiakban egyaránt magasak, míg minden 10 fertőzött férfiból csak 1 tünetmentes, addig ez a szám nők esetében 5-ből 4. Nőknél a tünetek egyéb fertőzésekhez hasonlatosak, zöldessárga hüvelyváladék, vizelés és/vagy szex közbeni fájdalom, gyakori vizelési inger, ritkán menstruációk közötti vérzés, ezen felül előfordul láz, hányás, általános rosszullét, az erős gyulladásos állapot következtében.

Advertisement

Férfiaknál a tünetek főként a pénisz váladékozása, vizelés esetén fájdalom, illetve szintén a szokásosnál gyakrabban jelentkező vizelési inger. A tünetek erőssége egyénenként változik, sokszor csak reggel jelentkeznek, és kifejezetten enyhék, így a fertőzés sokáig észrevétlenül/kezeletlenül maradhat (a reggel jelentkező váladékot magyarul bonjour-cseppként emlegetik, de a francia nyelvű orvosi vizsgára készülő barátnőm nagy bánatára, franciául nem).

Kezelése antibiotikumokkal viszonylag egyszerű, de mindenképpen szükséges a partner kezelése is, elkerülendő a visszafertőződést, akkor is, ha az illető tünetmentes. Továbbá ha egydózisú kezelést alkalmaznak is, ugyanezen okból a nemi élet folytatásával meg kell várni a tünetek teljes megszűnését. Amennyiben a fertőzés már továbbterjedt, a gyógyítása szintén lehetséges, de ennél sajnos bonyolultabb és hosszadalmasabb kezelést igényel. Nehezítő körülmény továbbá, hogy újabban egyre többször fordul elő az eddig használt antibiotikumoknak ellenálló gonorrhea baktériumtörzs, valószínűleg a kezeletlen fertőzések és a be nem fejezett, félbehagyott, antibiotikumos kezelések miatt.

Advertisement
Illustration for article titled Szexuális úton terjedő fertőzések - 2. rész

Valószínű, hogy a tünetek relatív enyhesége, illetve a betegséghez kapcsolódó stigma miatt (és ezen a rohadt Belga nem nagyon segített, kösz szépen), illetve mert a baktérium egymással (védekezés nélküli) szexuális kapcsolatot létesítő férfiak közt is nagyon könnyen terjed, a fertőzött férfiak száma többszöröse a fertőzött nőkének (ez az arány Magyarországon 4 az 1-hez, ami valamivel magasabb, mint az EU-s átlag). Ezen felül, hiába viszonylag állandó a fertőzés gyakorisága az EU-n belül, Magyarországon például 2006 és 2010 között növekedett a fertőzöttek száma (gonorrheát illetően legalább van egyáltalán statisztikánk), köszönhetően a tájékozatlanságnak és a védekezés nélküli szexnek.

Advertisement
Illustration for article titled Szexuális úton terjedő fertőzések - 2. rész

Genitális Herpesz

Akármilyen banálisan hangzik is, a genitális és az orális herpesz (szájherpesz/ajakherpesz) között a lényegi különbség az, hogy melyik hol van. A kétféle Herpes simplex vírus közül az ajak/szájherpeszért jellemzően az 1-es számú (HSV1) felelős, míg genitális herpeszt mindkét típus (HSV1 és HSV2) okozhat, így értelemszerűen a fertőzés szempontjából van átjárás a két testtáj között. Amerikában 10 emberből nagyjából 8-at érint a szájtáji herpesz, és 4-ből 1-et a genitális, tehát igen gyakori fertőzésről van szó. Akinek csak orális herpesze van, sajnos az is elég könnyen átadhatja tehát valaki más genitáliáira, így erre is érdemes fokozottan odafigyelni, ha valaki tudja magáról, hogy van/volt már herpesze. A szájherpesz hordozóinak nagyrésze még gyerekkorában kapja el a vírust, így tudhatja magáról, hogy fertőzött. Magyarországon valamivel kevesebb a genitális herpesz, mint az álmok országában, követi az EU-s 4-14%-os átlagot. A fertőzöttek között jellemzően a nők vannak többségben, főként mivel férfi-nő közötti szexuális kapcsolat esetén a vírus könnyebben terjed férfiakról nőkre, mint fordítva, illetve a jelenlegi egészségügyi morál mentén valószínűbb, hogy a nők nagyobb arányban veszik észre a fertőzésüket, és mennek is el vele orvoshoz.

Advertisement
Illustration for article titled Szexuális úton terjedő fertőzések - 2. rész

Ugyan a herpesz nem nagyon okoz halálos kimenetelű fertőzéseket, agykárosodást, szívbelhártya-gyulladást, hajhullást, meg ilyesmi, de elég kellemetlen. Egyrészt a tünetei, a fájdalmas, kemény, esetenként nedvedző pattanásszerű bőrelváltozások, se esztétikai, se komfort szempontból nem elhanyagolhatóak, akár arcon, akár genitálisan jelentkeznek. Utóbbi területen ráadásul a sebek higiéniai szempontból is elég aggályosak, könnyen elfertőződnek (további STD-k is remekül bejuthatnak itt, pl. a HIV), begyulladnak, hegesednek. Másrészt a herpesznek az az egyik legrosszabb tulajdonsága, hogy egy életre szól (úgynevezett retrovírus, ami képes beleírni magát az emberi sejtek DNS-ébe és ott meglapulni). A tünetek nem folyamatosan jelentkeznek, jellemzően az első kör a legerősebb, ez gyakran jár fájdalommal, lázzal, genitális herpesz esetén fájdalmas vizeléssel, erős folyással, de ezt követően is a beteg élete végéig ki-kiújulnak a hólyagok és a viszketés.

Advertisement

A kiújulás valószínűsége megnő, amikor a beteg immunrendszere legyengül, tehát egyéb betegségek kísérőjeként is felütheti a fejét, továbbá stresszes időkben, amikor amúgyis gyengébb az ember szervezete, pl. vizsgaidőszakban, szakítás környékén, tavaszi fáradtság esetén, depressziós időszakban, tetézve azt, ami amúgy is…

Komoly egészségügyi kockázat ugyan kevés köthető a herpeszhez, de terhesség alatt egy herpeszes kitörés rendkívül megnöveli a komplikációk, és akár a vetélés esélyét is. Illetve szülés során fertőzés átadódhat az újszülöttnek, ahol a tünetek és a vírus okozta betegség lefolyása sokkal súlyosabb lehet, mint felnőttek esetében. Növeli továbbá a terméketlenség/meddőség kockázatát férfiak és nők esetében is.

Advertisement

Herpesz ellenes szerekkel a tünetek enyhíthetők, nagyjából elmúlaszthatók, illetve rendszeres, megelőző jellegű szedésükkel csökkenthető a következő kiújulási hullám valószínűsége és/vagy erőssége. Természetesen kizárólag orvos utasításai mentén.

Advertisement

Maga a vírus testkontaktussal, érintéssel terjed, értelemszerűen a gentiális herpesz esetében a testkontaktusok közül a legfontosabb a szexuális érintkezés. A fertőzésveszély akkor a legmagasabb, amikor épp jelentkeznek a tünetek, de tünetmentes időszakban sem zéró az átadás esélye, ezért akinek egyszer volt herpesze, annak a tünetek meglététől függetlenül figyelnie kell, hogy ne terjessze tovább (ÓVSZER ÓVSZER ÓVSZER). A vírus lappangási ideje igen hosszú lehet, gyakran hónapok, ritkán akár évek is, így elég nehéz lehet behatárolni, hogy ki fertőzött meg.

Többek állítása szerint a herpesz jelentette veszélyeket és annak súlyosságát a média, főleg Amerikában, alapvetően eltúlozza. Így a fertőzöttek esetében a fertőzéssel járó stigma pszichológiailag sokkal nagyobb károkat okozhat, mint maga a betegség és annak fizikai velejárói. Ezügyben természetesen nincsen tudományos és orvosi konszenzus, mint ahogy azt az összeeskövés-elméletet illetően sem, hogy igazából a herpeszre csak azóta tekintünk fontos betegségként, amióta Amerikában hatalmas pénzeket öltek a Zovirax herpeszellenes szer marketingjébe. Mindazonáltal abban szerintem a legtöbben egyetértünk, hogy - ha van rá lehetőség, akkor jobb a herpeszt elkerülni (már csak azért is, mert a legtöbb krónikus gentiális fertőzéshez hasonlón, rák kockázati faktor - elsősorban nők esetében).

Advertisement

Hepatitis

Illustration for article titled Szexuális úton terjedő fertőzések - 2. rész
Advertisement

A Hepatitits A, B és C vírusok közül nemi úton leginkább a B terjed, de a Hepatitis C szexuális úton terjedését is egyre gyakoribbra becslik az elmúlt pár évtizedben. Ezen felül a B és C vírusok a májrák fő okozói közé tartoznak, illetve a májátültetések vezető okai között szerepelnek.

Mivel májat érintő betegségekről van szó, a jellegzetes tünetek nagyjából hasonlóak, illetve jellemzőek a májbajokra: sárgaság és sötétbarnás, feketés vizelet (ezek jellemzően a fertőzés későbbi szakaszában jelentkeznek). Ezt kísérik az általános gyulladásos tünetek, extrém fáradékonyság, enyhébb láz, szédülés, hányás, fejfájások, illetve a Hepatitis C-re kifejezetten jellemző a hastájék megdagadása, hasi (májtáji) fájdalmak, és a világos-barnás-szürkés széklet. Hepatitis B esetében a tünetek nagyjából a fertőzöttek felénél jelentkeznek egyáltalán, a többi esetben a vírus tünetmentesen kiürül a szervezetből. Az akut hepatitiszes esetek jelentős része így nem is mindig jut el orvoshoz és kerül bele a statisztikákba (Magyarországról egyébként is nagyon gyéren vannak adatok még a 2012-es ECDC jelentésben is).

Advertisement
Illustration for article titled Szexuális úton terjedő fertőzések - 2. rész

A Hepatitis B tünetei csökkenthetők gyógyszeres kezeléssel, legtöbb esetben a fertőzés 2-3 hét alatt lecseng, a teljes gyógyulás pedig nagyjából fél évet vesz igénybe. A fertőzött felnőttek 5%-a esetében azonban krónikus Hepatitis B fertőzés alakul ki (ez az arány fertőzött kisgyerekek esetében 50%!). Ez nem gyógyítható, csak antivirális gyógyszerekkel kezelhető és kordában tartható, de a súlyos májelváltozsok (rák, cirrózis, stb.) kockázata így is igen magas. A krónikus Hepatitisben szenvedők életük végéig fertőzők maradnak, akkor is, ha/amikor éppen nem produkálnak tüneteket.

Advertisement

Jó hír, hogy manapság már a legtöbbünket kiskamasz korunkban beoltanak központilag Hepatitis B ellen. Megfelelő immunválasz esetén ez a vakcina minimum 25 éves védettséget biztosít a fertőzés ellen, és csak a kifejezetten kockázatos munkakörben dolgozók kapnak megerősítő oltásokat (pl. egészségügyi intézmények dolgozói, illetve emberi eredetű mintákkal dolgozó kutatók (pl. én)). Arra mondjuk nem emlékszem, hogy ellenőrizte volna bárki is, hogy megfelelően reagáltunk-e az oltásra, és valóban kialakult-e a védettség, úgyhogy nem árt azért vigyázni.

Illustration for article titled Szexuális úton terjedő fertőzések - 2. rész
Advertisement

A Hepatitits C ugyan nem kifejezetten szexuális úton terjedő fertőzés, főként fertőzött tűkkel dorghasználat és tetoválás során adódik át, de nemi úton is terjedhet. Már meglévő betegségek (főként a herpesz, illetve nyílt sebekkel, kiütésekkel járó betegségek) növelik a megfertőződés esélyét. A Hepatitits B-vel ellentétben ez ellen jelenleg nem létezik oltás, ráadásul a fertőzés csak az emberek 15-25%-a esetében múlik el magától, a megfertőződöttek többsége krónikus beteggé, illetve hordozóvá válik. Gyógyszeres kezeléssel azonban a vírus kordában tartható és a súlyos májkárosodás megelőzhető. A jelenleg elérhető szerekkel sajnos nem csökkenthető egyelőre nullára a vírus mennyisége a hordozók szervezetében, így ők továbbra is fertőzőek maradnak. A kezelés hatékonysága függ attól is, hogy milyen típusú Hepatitis C vírus okozza a fertőzést. Elégtelen kezelés vagy kezeletlen fertőzés esetén a komplikációk kockázata igen magas, akár májátültetésre is szükség lehet, és a vírus sokszor az új májat sem kíméli.

Szifilisz

Másnéven vérbaj, illetőleg franc, az a franc, amibe dühünkben kívánjuk az egész világot. Utóbbi nevét azért kapta, mert a betegséget állítólag először VIII. Károly francia király seregében azonosították, bár ha jól tudom, akkor sok európai nemzet keresztbe-kasul össze-vissza egymásnak tulajdonítja a betegség eredetét, a franciák pl. az olaszoknak (ezen belül is a nápolyiaknak). Annak idején irodalom és művészettörténet órán többször is szóba került, érintett volt például Munkácsy és Ady, utóbbiról 1930-ban is vitatkoztak már, hogy ebbe halt-e bele, meg hogy átadta-e a feleségének. Mindazonáltal az '50-es évek óta penicillinnel hatékonyan kezelik, így nem gondoltam volna, hogy e betegségnek még most is akad valamennyi aktualitása, de a statisztikák szerint igen. De határozottan ritkább fertőzésről beszélünk, mint bármi, amit eddig említettem.

Advertisement
Illustration for article titled Szexuális úton terjedő fertőzések - 2. rész
Advertisement

A betegség lefolyása többfázisú, az első fázis a kórokozó, a Treponema pallidum baktérium behatolási helyén keletkező gyulladt duzzanat, ami azonban gyakran nem fájdalmas, nem kifejezetten nagy, és sokszor olyan helyen van, ahol nem igazán látszik (nemi szervek, végbél, stb.), kb. 3 hét alatt el is múlik. Azonban a fertőzés ezután továbblép a 2. fázisba, ahol már feltűnőbbek a tünetek, kiütések jelennek meg a bőrön, különösen a tenyereken és a talpakon, amit kísér(het) fejfájás, láz, fáradékonyság, izomfájdalom, nyirokcsomóduzzanat, esetenként hajhullás. Ezek a tünetek hullámokban, periódusonként jelentkeznek, és ez a periodikus kiújulás akár 2-3 évig is elhúzódhat. Ha a fertőzést nem kezelik, a fertőzés látens szakaszba léphet, amikor a kórokozó jelen van a vérben, azonban tünetek nem, vagy csak ritkán jelentkeznek, ez a látens periódus akár 20-30 évig is eltarthat (tehát a fertőzés NEM múlik el magától). A kezeletlen fertőzések egyharmadában ez tovább alakulhat a harmadik fázisba, ami komoly keringési és idegrendszeri károsodásokat jelent, illetőleg halálos is lehet (ez okozta jelentős számú híres és még jelentősebb számú nem híres ember vesztét, főképp az '50es éveket megelőzően).

Szerencsére manapság a fertőzések nagyrészét az első két fázis valamelyikében diagnosztizálják, és a fertőzés azonosítása után az egy rövid antibiotikumos kezeléssel elmúlasztható, a penicillin még mindig hatásos. Így a szifilisz fertőzés veszélye és veszélyessége is jelentősen lecsökkent napjainkra, de azért érdemes észben tartani, hogy ilyen is van, sosem lehet tudni.

Advertisement
Illustration for article titled Szexuális úton terjedő fertőzések - 2. rész

Utószóul pedig egy idézet egy 1930-as Móricz írásból, ami valójában a szifiliszen túl a legtöbb nemi (és nem feltétlenül nemi) bajra manapság is releváns.

Advertisement

"A magyar Tudományegyetem rektora székfoglaló beszédében a szifiliszről tartott igen különös előadást. Beszéde sok tekintetben forradalmi jellegű. A szifilisz szó eddig nem volt szalonképes. A betegség sem, amelyet jelez. Még a Nyugatban is meggondolta volna akárki, hogy a szifiliszről ilyen nyíltan és szemérmetlenül beszéljen. Most tudomást vehetett róla az egész magyar társadalom, hogy ez a betegség a nemzet életének rákfenéje, meg kell tehát palam et publice tárgyalni mi ez a betegség, hogy jön létre, hogy terjed, hogy lehet terjedését kikerülni és gyógyítását eredményessé tenni. Ez azonban mégis csak egy kór. Olyan mint a többi ragályos betegség pl. a tüdővész, amelyben még többen szenvednek s amelynek szintén van befolyása a lelki életre. Ellene küzdeni állami, társadalmi s mindenekfelett orvosi feladat."

Puszi :3

Share This Story

Get our newsletter