Kirké

Anarchofeminizmus és divatkritika
Anarchofeminizmus és divatkritika
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Nincs bajom a szexszel, csak nem érdekel - az aszexualitásról

Egy évvel ezelőttig nem sokat tudtam az aszexualitásról. Valami halvány elképzelésem volt persze arról, mit jelenthet, hogy mintha lennének emberek, akik nem akarnak szexuális kapcsolatot létesíteni. Vagy nem képesek rá? Na jó, valójában fogalmam sem volt róla. De arra pontosan emlékszem, mikor egy éve leültetett az egyik barátom és elmondta, szerinte ő aszexuális. Sajnos a saját reakciómra is emlékszem: nem akartam elhinni. Olyanokat mondtam, hogy „Biztosan nem találtad még meg a megfelelő partnert hozzá. Nem kéne elmenned pszichológushoz? Ki lehetne ezt elemezni!" Azt mondta, nem akarja kielemeztetni, csak arra kér, hogy fogadjam el.

Így kezdődött hát, hogy elkezdtem utánaolvasni a témának. Az már más kérdés, hogy minél többet olvastam, annál világosabbá vált, hogy pontosan senki nem tudja, mi is ez. Homoszexualitás, biszexualitás, transszexualitás. Ezeket a fogalmakat az emberek nagy többsége ma már el tudja helyezni valahová a szexuális orientációk koordinátarendszerében, és ha például ugyanez a barátnőm azt mondta volna, hogy a lányokhoz vonzódik, valószínűleg nem a legáltalánosabb és legfelszínesebb mondatokat nyögtem volna ki reakcióként (amiről egyébként itt egy tízes lista), mert már lett volna eszközöm kezelni. Így viszont az volt az első reakcióm, hogy aki nem szeretne szexelni, azzal baj van. Pedig nincsen.

Advertisement

Aszexuálisoknak azokat nevezzük, akiknek nincs szükségük arra, hogy szexuális életet éljenek. Ez nem cölibátus, nem választják a testiségmentes életet, és bár gyakran megkapják, hogy frigidek, legtöbb esetben nem fiziológiai probléma áll a háttérben; hanem ez egy a szexuális orientációk közül. Van, aki nőkhöz vonzódik, van, aki férfiakhoz és van, aki mindkét nemhez - ők egyik nemhez sem, vagy ha igen, akkor vonzalmuk nem szexuális jellegű. Ha az egyéni szexuális igényeket egy skálán ábrázolnánk, ők lennének az egyik végponton.

Az aszexualitás a legtöbb esetben nem egyenlő a vonzódás hiányával, az aszexuálisoknak ugyanúgy szükségük lehet a törődésre, az intimitásra, randikra, ölelésre, a másik testi közelségére és szétszórt zoknijaira a lakásban, tehát hosszútávú kapcsolatra, mint azoknak, akik élnek szexuális életet. Vannak, akiknek nincs igényük párkapcsolatra, ők az aromantikusak. Vannak, akik maszturbálnak, és vannak, akik nem, de az mindannyiukban közös, hogy nem vágynak magára az aktusra, hogy szerintük a szerelem nem áll szoros összefüggésben a szexszel, és az érzelmek nem mérhetőek ebben. Számukra a szex nem fejezi ki a szerelmet, hanem csak egy kényelmetlen kötelezettség, ami nélkül boldogabb az életük.

Advertisement

A legtöbb aszexuális számára maga a fogalom megismerése is megkönnyebbülés. Készült egy videó pár évvel ezelőtt, amiben szereplők elmondják saját tapasztalataikat, és hogy miken kellett átmenniük mielőtt megtudták, mi az az aszexualitás, érdemes megnézni.

De a videóban említetteken kívül is rengeteg történetet találni az interneten, ahol az érintettek elmondják, hogy vagy egész életükben betegnek kezelték, vagy megalázták és csúfolták őket. Előfordult, hogy a végül egyszerűen eltávolodtak az emberektől és nem mertek kapcsolatot kialakítani. Akkor kezdtek oldódni, mikor felismerték, hogy nem betegek, és nem ők az egyetlenek, akiket egyszerűen nem hoz lázba a szex.

Advertisement

Alapvetően nehéz abban a világban aszexuálisként élni, ahol a csirkehústól kezdve a falfestékig mindent meztelen nőkkel akarnak eladni csupán azért, mert a legegyszerűbb, ha mindent gondolkodás nélkül a szexre asszociáltatnak.

Advertisement
Illustration for article titled Nincs bajom a szexszel, csak nem érdekel - az aszexualitásról

Hol tudnak egyáltalán ismerkedni az aszexuálisok? Le kell-e mondaniuk a hagyományos ismerkedési módokról?

Advertisement

Ismerkedés szempontjából különösen nehéz kiválasztani a megfelelő pillanatot, amikor elmondhatják a másiknak, hogy „figyelj csak, én nem akarok szexelni veled valószínűleg soha, de ettől még vonzónak talállak". Mikor érdemes ezt megemlíteni, a találkozó elején, vagy a búcsúzkodásnál?

Az ilyen problémák áthidalására születtek az aszexuális társkereső oldalak, amelyek hát… finoman szólva is pangnak. Például az asexualitic.com-on olyan nőként, aki aszexuális férfit keres Németországban, 18-80 éves kor között a tízezer felhasználó közül összesen 39-et lehet találni, Magyarországon 14-et. A felhasználók nagy része pedig amerikai - ez egyébként sem annyira meglepő, de talán az is hozzátartozik, hogy a témával foglalkozó legfontosabb és legátfogóbb oldalt, az Asexual Visibility and Education Network-öt is az Egyesült Államokban hozták létre 2011-ben. Az oldalnak kettős célja van: egyrészt, hogy a társadalom aszexuálisokhoz való hozzáállásán változtasson és próbálja érzékenyebbé tenni az embereket; másrészt az aszexuális emberek mint közösséget erősítése. Létezik ehhez kapcsolódóan egy AVENWiki is, amin megpróbálnak a legtöbb kérdésre választ adni, és amit bárki szerkeszthethet is.

Advertisement

Mivel nagyon kevés kutatás készült eddig a témában, egyelőre nagyon sok a megválaszolatlan kérdés is a negyedik szexuális irányultság körül. Örökletes-e? És mit szól ehhez az evolúciós pszichológia? Most akkor ők aszexuálisnak születtek, vagy azzá váltak? Ráadásul ha valaki aszexuálisnak vallja magát, nem jelenti azt, hogy a jövőben ne kezdhetne el szexuális életet élni, vagy a múltban ne élvezett volna egyetlen együttlétet sem.

Alfred Kinsey (a Kinsey-skála megalkotója, így van) 1948-53 közötti kutatásai során azt állapította meg, hogy feltehetően a felnőtt férfi népesség 1%-a aszexuális.

Advertisement

A közelmúltban, 2004-ben Anthony Bogaert, a Brock University pszichológusa is készített felmérést, amelyben 18 ezer britet kérdeztek meg a szexuális orientációjukkal kapcsolatban, amiből kiderült, hogy 1%-uk sosem vonzódott szexuálisan senkihez. Ez, bármennyire is kevésnek tűnhet, jelentős csoportot jelöl, összehasonlításképpen: a hivatalos 2011/2012-es statisztikák szerint Nagy Britanniában a népesség összesen 1,5 százaléka homoszexuális, leszbikus vagy biszexuális.

Érdekes lenne azt is megvizsgálni, ebből az 1 százalékból hányan ismerik az aszexualitás kifejezést, és mennyien tudják a jelentését is, vagy azt, hogy ők maguk azok-e? Magyar nyelven megjelent pár cikk a témában (pl. Kiskegyed, Velvet), valamint egy NLC-fórum beszélgetés 2007-ből, és a nőkért.hu-n egy aszexuális levele. Azért jó lenne erről többet beszélni, és akkor talán kevesebben reagálnák le azzal a barátjuk coming out-ját, hogy majd elmúlik, csak várd ki.

Advertisement

További linkek:

Advertisement
Advertisement

Ajánlott film:

(A)sexual, 2011

Share This Story

Get our newsletter