Kirké

Anarchofeminizmus és divatkritika
Anarchofeminizmus és divatkritika

Néha fiúnak érzem magam, néha lánynak – négy Khia-szám, ami irányt ad majd az életednek

Advertisement

- a cikkben említett számok meghallgathatóak a lent mellékelt Spotify playlistben-

Lehet sírni zongorás balladákra az exünkről, vagy meg lehet hallgatni a popipar legújabb "úgy vagy jó, ahogy vagy, legyél önmagad"-himnuszait, ha konkrét életvezetési tanácsra van az embernek szüksége, a könnyűzenéből mégis a női/queer hip-hop az, amire igazán számíthat. Részint azért, mert van elég materialista ahhoz, hogy a válaszokat, a szükségesnél nem több elvi vagy spirituális lózunggal, ott keresse, ahol azok vannak. Viszont ahhoz is elég földhözragadt, hogy akkor is értelmezhető legyen, ha éppen nem vezérigazgatónak készülünk, vagy a világforradalom részleteit tervezzük, hanem az alapvető létfeltételeink megteremtésére kell koncentrálnunk.

Advertisement


Ennek a műfajnak egy teljesen alulértékelt alkotója Khia, akit leginkább a valóban remek My Neck, My Back egyslágeres előadójaként szoktak ismerni, és a legjellemzőbb húzása a karrierjében talán az volt, amikor a második albuma borítójának a bűnügyi nyilvántartásba vételi képeit választotta. Egyrészt tehát a lehető legőszintébb előadók egyikével van dolgunk, aki, mégha talán a kelleténél jobban is szeret a Facebook oldalán a férfi rapsztárok feltételezett homoszexualitásával viccelődni, garantált, hogy mindig filter nélkül, őszintén fogja nekünk megmondani a dolgokat. Másrészt az egyik legtehetségesebbel is – részint mert nem csak kiválóan rappel, hanem a számai nagyrészének is ő az egyetlen producere, másrészt pedig az újabb albumain, a Motormouf aka Khia Shamone-on és a LoveLocs-on az olyan műfajokba, mint az rnb (You Deserve It), pop (Running To You), vagy a UK-garage-re hajazó dance-re (My X) való kikacsintásai is teljesen maguktól értetődőek.. Ráadásul, ha van, ami a rendszerkritikusság újabb szintje, az az, ha valaki már az amerikai rap-közösségnek túl sok ratchetség terén.

Advertisement

Hogyha egyáltalán alkalmazható ez a mérce rá, sok alkalommal tekinthető problematikusnak az, amit Khia csinál. De kevés a valóban annyira a meglévő struktúrákkal (rasszizmus, szexizmus, amerikai büntetőállam) szemben úszó életút a könnyűzenében, mint amilyen az övé. Ha lehetne választani, én mindenképpen Khiát tenném meg az igazi punk-ikonnak valaki olyan helyett, aki nagyjából már 40 éve túllőtte magát heroinnal a nagy lázadásban. Ha Nagy Feró a magyar nemzet csótánya, akkor Khia Amerikáé – be kell ismerni, kelet-európaiként nekünk mindenből a másodrangú verzió jut, és olyanok helyett, akik valóban az értékeik szerint élnek, be kell érnünk jobboldali "punkokkal", akik jó pénzért akármikor elmennek X-Faktorba szereplni. Szerencse, hogy Khia nem ismeri a magyar viszonyokat, mert akkor egy olyan mixtapeben rakna helyre mindenkit a közéletben, ami már túlterhelné a paksi atomerőmű kapacitását. Így csak 4 olyan számot tudok kiemelni, amikből, akárhol is tartunk az életünkben, mindenképpen levonhatjuk a megfelelő tanulságokat.

Advertisement

Fuck a Promo

Kezdjük rögtön az ingyenmunkával – mindegy, hogy fizetetlen gyakornok vagy, a háztartásban igazságtalanul hárul rád a munka oroszlánrésze, vagy a főnökeid nem becsülnek meg munkaerőként, Khiának erről is rögtön meg van a véleménye. Lássuk be – a valós kompenzáció bármilyen munkára egyértelműen pénzügyi, de a jelenlegi rendszerben nem hogy nem fizetik ki ezt nekünk, de még meg is tagadják erőfeszítéseinket. Ugyan kevésszer nyílik arra lehetőség, hogy fúvósszintikre mondjuk meg a magunkét az inkompetens főnökeinknek, de mindenképpen elviselhetőbb lenne a világ, ha akár Khia maga tenné meg ezt alkalmanként helyettünk.

Advertisement

Don't Trust No Nigga

Elsőre talán túlzottan is radikálisnak tűnhet, de ezzel a számmal bármilyen szakítás/félresikerült kavarás sokkal könnyebben elviselhető. Sőt, az élet is könnyebb, ha nem élünk azzal a teljesen megalapozatlan feltevéssel, hogy a pasink nem fog egyszerre rástartolni "a legjobb barátunkra és a húgunkra". Valóban, akármekkora propagandával is próbálják nekünk eladni, mindenki megtudja egy kezén számolni, hány, hosszútávon is valóban működő, a kölcsönös megbecsülésen alapuló monogám párkapcsolatot ismer a környezetében – és ami először annak is tűnik, arról is a kelleténél gyakrabban szokott kiderülni, hogy csak meglepően jól tudnak a felek színlelni. Ha valóban az empirikus adatainkat nézzük, egyértelműen az jön ki, hogy bármi jobban megéri, mint abban reménykedni, hogy valaha is megtérülnek a "két gyerek, kertes ház, kiskutya" koncepcióba fektetett energiáink – senkibe se bízzunk meg, aki ennek az ellenkezőjét állítja.

Advertisement

Turn You Out

Khia ráadásul (feltehetően) Foucault nélkül is érzi a queer-elméletet, és a lehető legegyszerűbben és leggyönyörűbben megmondja, miről is szól valójában:

"sometimes I feel like a girl, sometimes I feel like a boy

sometimes I dress like a girl, sometimes I dress like a boy

sometimes I fuck like a girl, sometimes I fuck like a boy

tell me what you like, and I will give you more"

Azonkívül, hogy a trances alap is bármilyen bulit beindít, a szöveg is megszégyenít bármilyen fehér heteró férfit, akit azért fizetnek, hogy gendert tanítson a CEUn.

Advertisement

Get It and Go

De a legnagyobb remekmű mégis a 2008-as Nasti Muzikról ez a másfél perces acapella közjáték – ha őszinte akarok lenni, akármekkora stréber is voltam (én voltam az osztályban azon három ember egyike, aki az összes kötelező olvasmányt teljes terjedelmében elolvasta), a gimnáziumi magyar tananyagból vers nem volt akkora hatással rám, mint ez a szöveg. De ez nem is csoda: az oktatási rendszer paradoxona az, nem pedig az enyém, hogy több száz évvel ezelőtt élt férfiak, helyzetükből fakadóan, nagyjából nulla magyarázatot tudnak adni a jelenkori élettapasztalataimra, mégis az ő munkásságukat kellett tanulmányoznom. Ellentétben Khia-val, aki, hiába próbáltam ki már az összes mentális stratégiát, egyedüliként tudott segíteni, hogy transznőként úgy értelmezzem a szexuális tapasztalataimat, hogy azután ki is akarjak mozdulni a lakásból.

Share This Story

Get our newsletter