Kirké

Anarchofeminizmus és divatkritika
Anarchofeminizmus és divatkritika

Men don't protect you anymore

A srác harmincas, szegről-végről haverom, az ő lakásán vagyunk, enyhén ittasan, de nem totál részegen. Mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, fölémhelyezkedik, nekikészül, védekezés sehol. « Eee… óvszer vagy valami ? » - szegezem neki a kérdést, hosszú csönd, zavarodottság, ja, hát az neki nincsen. Nem tartasz itthon ? Nem. Nem baj, nálam van, ráadásul kéznél, mire észbekapna, már előhalásztam, a kezébenyomom, tessék. Erre nem számított, nagy duzzogva felhúzza, és lehet folytatni. Ez már így önmagában is elég kellemetlen, de én még relatíve jól jártam.

Advertisement

Barátnőktől hallok hajmeresztőnél hajmeresztőbb történeteket, hogy különböző fiúk, férfiak hogyan próbáltak kihátrálni az óvszerhúzás elől/alól. A skála széles, 18-tól 40-ig találunk korban mindenféle férfiakat, státusszal ugyanígy, az elsőéves grafikusgyerek meg a befutott bankár is nagyjából ugyanazt a műsort adja elő ilyenkor. Persze lehet cifrázni, nekem az arcom szakadt le egyben, amikor egy barátnőm mesélte, hogy a srác közölte, hogy nála nincs, de ha a lánynak annyira fontos ez, akkor most öltözzön föl és menjen le érte a kisboltba, ő addig talán nem alszik el. Egy másik ugyan bedobta, hogy ő csak óvszerrel, de amint előkerült maga a tárgy, bejelentette, hogy ja, mégse, ő abban nem tud, nem áll fel, amiről azóta sem derült ki, hogy csak üres kifogás, vagy valóban erekciós zavarban szenved...

Megerősíti, hogy ez nem csak az én problémám, hogy a Journal of Sex Research folyóirat 2013-ban végzett tanulmánya szerint (313, 21 és 30 év közötti amerikai férfit kérdeztek meg) a kutatásban résztvevők 80%-a próbált már valamilyen ürüggyel kibújni az óvszerhúzás alól. Ezt most hagynám itt egy kicsit ülepedni.

Advertisement

Nemrégiben egy HIV-vel foglalkozó tumblr oldalon olvastam azt a mondatot, hogy az óvszert nem lehet szeretni, de szükség van rá. Ezzel maximálisan egyetértek, sosem hallottam olyanról, hogy valaki kifejezetten óvszerben akart volna szexelni, mert jobb, mint nélküle, de ez önmagában nem indok arra, hogy ne használjuk. (Bár a fent említett cikkben linkelnek egy másikat, amiben elhangzik, hogy sok nő jobban élvezi óvszerrel a szexet, mert kevésbé aggódnak a fertőzések és a teherbeesés miatt, így sokkal jobban ellazulnak. Ezt is hagynám ülepedni.)

Advertisement

Pár éve olvastam egy interjút egy férfimagazin főszerkesztőjével (ezt nem tudom linkelni, mert nem találom, és nincs meg régről ☹), aki megerősítette azt az egyébként valamelyest elterjedt álláspontot, hogy a férfiak óvszerrel szembeni ellenérzéseinek részben az az oka, hogy a legtöbben sosem találták meg azt, ami méretében, formájában és anyagában is megfelelő lenne nekik. Ugyan sosem volt péniszem, így nem tudhatom, hogy a gyakorlatban mennyire van ez így, de az általános bolti kínálatot elnézve a választék nem igazán nagy. Azok a férfiismerőseim azonban, akik egyértelműnek tartják az óvszer szükségességét, jó eséllyel azért találtak olyat is, amiben abszolút élvezhetőnek tartják az együttlétet. Ebből ilyenkor tartanak is otthon 1-2 dobozzal elérhető helyen, és ha szükség van rá, akkor nem kérdés, hogy mit találnak és hol. Én ezt gondolnám alapvetésnek, és gyanítom, hogy az érintettek nagy részénél ez hajlandóság, elhatározás és tapasztalat kérdése. Míg az említett főszerkesztővel egyetértek abban, hogy mindemellett érdemes mindenkinek tartania magánál kotont, nem csak a férfiaknak, ő ennél picit tovább megy, és azt javasolja, hogy a partner kényelme érdekében a nők tartsanak maguknál egy kisebb válogatást különféle óvszertípusokból, hogy az új partner kiválaszthassa a legmegfelelőbbet. Nem tudom, hogy ezt pontosan hogyan képzelte, hogy kis bársonydobozkában hordom magamnál, és amikor eljön a pillanat, odakínálom, mint a pincér a kávéház teaválogatását a kedves vendégnek?

Advertisement

Nekem nőként nagyon sokszor jött nagyon jól, hogy tartottam magamnál pár darabot, mert ugyan még bepróbálkoznak a 'sajnos nincs nálam, csináljuk gumi nékül' ('tiszta vagyok', 'vigyázok, úgyse leszel terhes', 'túl nagy vagyok hozzá', stb.) szöveggel, de velem még nem fordult elő, hogy ha ilyenkor előhúztam egyet, akkor ne lettek volna hajlandók használni is. Tudom, hogy sokan nem ilyen szerencsések, de ha hasonló eset felmerül, és a férfi a nő akarata ellenére védekezés nélkül folytatja, akkor onnantól egyértelműen erőszakról beszélünk, ami már túl van a megbeszélt védekezés-nem védekezés kérdéskörén. De a saját és a barátaim tapasztalataiból kiindulva nagyon hasznos dolog az embernek óvszert tartania magánál. A kínálódobozt mindenesetre bődületes baromságnak tartom. Ha valaki elhatározza, hogy felszerelkezik ilyesmivel, de nem ő fogja a végén felvenni, akkor – szerintem – olyat érdemes venni, ami az embernek magának a legjobban megfelel, pl. nem zavarja az anyaga, nem zavarja a szaga (elég büdösek is akadnak, egy bizonyos típusra egy haverom mint 'banánszagú kolbászbél' hivatkozott :/), nem zavarja a színe, vagy ha nincsenek ilyen preferenciái, akkor tetszik a doboza vagy jókat hallott róla. Ugyan velem elég ritkán fordul elő, hogy derült égből beüt a nemi aktus, de már úgy is jött nagyon jól, hogy volt nálam koton, hogy a kezébe tudtam nyomni egyet vagy kettőt bulizni, randizni készülő barátnőnek, akinél nem volt, de említette, hogy szüksége lehet rá.

Egyetértek azzal, hogy az óvszert kifejezetten szeretni nemigen lehet. Azonban akik azokat az igen elterjedt marhaságokat ismételgetik mantraszerűen, hogy kotonnal szexelni olyan, mint zokniban vagy esőkabátban zuhanyozni, teljesen figyelmen kívül hagyják az óvszer alapvető, illetőleg összes funkcióját. A témával kapcsolatban leggyakrabban annyi hangzik el, hogy a tabletta után a leghatékonyabb fogamzásgátló módszer, illetőleg megvéd a HIV-től. De ennél azért jóval többről van szó. A tabletta ugyanis fogamzásgátlásban valóban nagyon hatékony, de ez az egyetlen funkciója, míg az óvszer ennél jóval több mindentől véd, ami az embert érheti, amiről jóval kevesebbet szokás beszélni.

Advertisement

A gumióvszer az ún. 'barrier' (fizikai gát típusú) fogamzásgátló módszerek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy nem hagyja a hímivarsejteket elérni a méhet, ezen belül pedig gyakorlatilag az egyetlen olyan eszköz, ami teljes fizikai elválasztást biztosít a partnerek teste között. A latex (az óvszerek leggyakoribb anyaga, de vannak alternatívái) nem áteresztő anyag, így nem csak a hímivarsejtek vagy a HIV, hanem effektíve semmi nem tud átmenni egyik oldalról a másikra. Azért írom így, mert ez a kétirányúság fontos, nem csak nők felé jelent védelmet, hanem a farok tulajdonosa felé is, a nemi úton terjedő betegségek két irányúak (az egyik FHM magazin 'érvek az óvszer mellett' cikke 1. helyen hozza, hogy a férfi nem kap el semmilyen fertőzést, 4. helyen, hogy amúgy a partnere sem). Tehát ha nagyon akarunk valamilyen hasonlatot gyártani erre, akkor óvszerben szexelni nem olyan, mint esőköpenyben zuhanyozni, hanem inkább olyan, mint földönkívülieket védőöltözetben vizsgálni. Azaz találkozni, ismerkedni egy idegen testtel, amit nem akarunk megfertőzni semmivel, ami esetleg belőlünk származhat, de el sem akarunk kapni semmit, amit a másik esetleg hordozhat.

Ezeknek a listája igen hosszú, egyes bakteriális fertőzésektől a HIV-ig, különböző következményekkel, az enyhe viszketéstől a meddőségig, vagy akár halálos betegségig. Általában annak függvénye, hogy mennyi szó esik ezekről a fertőzésekről, hogy mik a lehetséges következményeik, és nem feltétlenül a gyakoriságuké, így a viszonylag 'egyszerű', 'enyhe', 'hétköznapi' fertőzések a háttérbe szorulnak. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy több fertőzés férfiak esetében tünetmentes, így ha biztosítanak is róla, hogy márpedig nekik nincs semmijük, nincs mitől tartani, igazából nem nagyon tudhatják saját magukról.

Advertisement

Hiába tartom magam okos, körültekintő embernek (ráadásul basszus, mikrobiológiával foglalkozom!!), én is belementem egyszer rendszeres óvszer nélküli szexbe egy szeretőmmel... elmondta, hogy jaj, hát amúgysem szokott elélvezni, abban meg mégkevésbé, de majd ha mégis, akkor rögtön előtte felhúz egyet, amúgymeg nincs semmi gond. Majd elválásunk után 2 hónappal jelentkezett kétségbeesve, hogy fertőzése van, a barátnője is elkapta, és most mit csináljanak, hogyan szedjék a gyógyszert, stb. Megmondtam neki, hogy mondjuk szerencsés lenne nem erőltetni a koton nélküli szexet, például soha többet, mire rávágta, hogy nahát ezek után fel se merült benne anélkül, még egy ilyet soha, csíp meg viszket és a kenőcs is drága volt, ő óvszer nélkül soha többet. Ezekszerint mégis tud úgy szexelni... De ez végképp felnyitotta a szemem, hogy valójában mennyire érdekli a férfiak egy részét, hogy mit adhatnak át, mit okozhatnak a partnerüknek, illetőleg egyáltalán mennyire vannak tisztában a kockázatokkal. Ha ez a srác több lánnyal is lefeküdt óvszer nélkül, akkor jó eséllyel mindegyiküknek átadta, simán egyikükről másikukra terjeszthette ezt a fertőzést.

Ide kapcsolódik, hogy ugyan a fertőzésektől is védő barrier fogamzásgátlási módszerek legelterjedtebbike a klasszikus óvszer, amit hímvesszőre húzunk, létezik női változat is. Nemrégiben nyertem meg egy 5 éves futamidejű fogadást egy haverommal arról, hogy kereskedelmi forgalomba fog-e ez valaha kerülni, egyelőre ugyanis semmi jele ennek. Magam is csak egyszer találkoztam az eszközzel, egy HIV információs központban osztogatták, gyakorlatilag egy latex zacskó, amit a hüvelybe kell felhelyezni, ahol egy gumigyűrű segítségével rögzül. Az elv ugyanaz, a két ember testfelülete közé kerül egy szigetelő réteg, és mint ilyen, nagyjából hasonló hatékonysági mutatókkal rendelkezik. Azonban első ránézésre a férfi óvszernél jóval ormótlanabb, nagyobb (bár állítólag vékonyabb anyagú), és mind kényelmi, mind esztétikai szempontból elég aggályosnak tűnő eszköz. Az a barátom, aki az elterjedésére fogadott, azt mondta, hogy jó ha van ilyen, hisz így a nők maguk is tehetnek valami a saját védettségükért. Ez önmagában jó, viszont úgy gondolom, hogy ha van az a férfi, aki hajlandó ilyet használni, akkor az valószínűleg akkor már inkább a (nálunk) könnyebben hozzáférhető, klasszikus óvszerverziót fogja előnyben részesíteni. Ha pedig valaki megtagadja, és ennek ellenére közösülni akar, az meg sajnos lesz annyira erőszakos, hogy kirántsa ezt is a helyéről, ne legyen útban.

Advertisement

Én úgy érzem, hogy a nemi szervek geometriája miatt valóban a klasszikus gumióvszer a legjobb védekezési eszköz, de sajnos megvan az a sajátsága, hogy a pénisz kezelője a felelős elsősorban érte, és őket az alacsonyabb veszélyfaktor (sok fertőzés tünetmentes, és nem ők esnek teherbe sem) és a csökkent kényelem miatt nem sok minden motiválja, hogy odafigyeljenek erre. Nagyon fontos lenne, hogy a férfiak figyelmét is széles körben felhívják arra a felelősségre, amit a védekezés nélküli közösülés jelent, arra, hogy ez túlmutat azon, hogy teherbe esik-e a partner.

Segtíségül a héten jövök egy rövid összefoglalóval különböző nemi úton terjedő betegségekről és fertőzésekről, tüneteikről és kimutathatóságukról férfiaknál és nőknél. Addig pedig álljon itt Jenny Holzer egyik ikonikus munkája: Men don't protect you anymore – a férfiak nem védenek meg többé.

Advertisement

Jenny Holzer: Untitled from Survival (1983–5)

from OXFORD ART JOURNAL 29.3 2006

Share This Story

Get our newsletter