Kirké

Anarchofeminizmus és divatkritika
Anarchofeminizmus és divatkritika
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Így szeresd meg a tested

Bár nem kell szépnek lenned ahhoz, hogy értékes és boldog ember legyél, sokunkat hátráltat a hétköznapok során a rossz testképből fakadó alacsony önbizalmunk. Nem vagy köteles szépnek lenni, ezzel nem tartozol senkinek; de ha mégis szeretnéd annak érezni magad, a változás belül kezdődik - azzal, hogy hogyan bánsz saját magaddal.

Itt van pár tipp, amivel jobbá teheted a kapcsolatodat a testeddel!

Illustration for article titled Így szeresd meg a tested
Advertisement

Lásd magad!

Kegyetlen tanácsnak tűnhet, de az én tapasztalataim szerint jót tesz gyakran szembesülni a külsőddel, ha nem vagy kibékülve vele. Az első lépés, hogy “megszokd” a saját látványodat. Minden ezzel kezdődik. Ha tudsz, vegyél egy teljes alakos tükröt! Fényképezd magad gyakran! Nézd újra a képeket! Ne elemezd túl őket, ne legyél kritikus; csak tudd, hogyan nézel ki!

Advertisement

Következő lépésként állj a tükör elé, és koncentrálj azokra a tulajdonságaidra, amiket szeretsz! Ezek lehetnek személyiségjegyek és a kedvenc testrészeid egyaránt. A fő, hogy tudj jókat mondani magadról - legyél tisztában a jó tulajdonságaiddal, és ezeket merd is kimondani!

Jó tipp továbbá odatűzni egy kiskori képedet a tükör sarkába. Ez talán túl szentimentálisnak hangzik, de hidd el, használ. Jó néha hátralépni kettőt, és emlékeztetni magad, hogy egy emberi lény vagy, aki nem érdemel fájdalmat és önutálatot. Az a gyerek egyszer te voltál - ha vele nem lennél kegyetlen, a mostani önmagad miért érdemelné meg, hogy gyűlöld?

Advertisement

Érintsd meg magad!

A bőrhidratálás amúgy is fontos (pláne, ha szőrtelenítesz, és meg akarod előzni a szőrbenövést), de emellett nagyszerű módja még a magaddal való törődésnek is. A testápolás egészséges, megszépít és meg fog nyugtatni a tudat, hogy tettél magadért valamit, ráadásul jót tesz megérinteni magad. Kicsit olyan ez, mint az előző pont. Barátkoznod kell a testeddel! A hidratálás talán a legegyszerűbb módja, de bármi jót tesz, aminek során meg kell érintened magad, és így tapintással örömet okozhatsz magadnak - maszturbáció, egy talpmasszázs, egy alapos zuhany vagy fürdő valami finom szappannal… Ha ingered támad az önsértésre vagy kényszeres bőrkaparászó vagy, segíthet helyette rajzolni magadra vagy keresni valamit, amit piszkálgathatsz, például egy ilyen gyűrűt, de sima buborékos csomagolót pukkasztgatni is jót tehet.

Advertisement

Haladj lépésről lépésre!

Ha változtatni szeretnél a testeden, először is fogalmazd meg magadban, hogy pontosan mivel nem vagy kibékülve! Nem tetszik a frizurád? Zavar a bőröd? Hullik a hajad? Először is határozd meg, mivel van problémád! Legyél kegyes magaddal, és kezdd kicsiben! Ha ez megvan, gondold át, hogyan változtathatnál ezen a legegyszerűbben. Kozmetikus segítségére lenne szükséged? Bőrgyógyászra? Egy új frizurára? Segítene pár házi arcpakolás? Fontos, hogy maradj logikus és következetes.

Advertisement

Ez azért segít, mert néha egy-két, amúgy könnyen kezelhető dolog miatt annyira szörnyűvé válhat az ember közérzete, hogy már nem is tudja, mi nem tetszik, csak állandósul ez a “nem tetszem magamnak”. Ez az, amit a helyzet logikus végiggondolásával ilyenkor ki kell bogozni.

Érdemes elgondolkodni továbbá azon, hogy miért szeretnél változtatni azon a valamin. Ha olyasmiről van szó, amit nem tudsz befolyásolni, vagy nem érné meg a befektetett energiát, időt, pénzt vagy a kellemetlenséget, amivel járna, jobb elengedni a dolgot és azon dolgozni, hogyan barátkozhatsz meg vele. Senkinek nem tartozol azzal, hogy megfelelj a szépségről alkotott elképzeléseinek. Nem létezik tökéletes szépség, így neked sem kell arra törekedned.

Advertisement

Továbbá nem jó ötlet önutálatból változtatni; szeretetből tedd! Bár sokaknak segíthet, ha közelebb kerülnek a szépségideálhoz, előfordulhat, hogy amint “megoldod” egy “problémádat”, a saját magaddal szembeni harag és undor egyszerűen átterelődik valami másra - lehet, hogy önutálatból képes vagy lefogyni, de utána zavarni kezd az orrod. Lehet, hogy megtanulod, hogyan leplezd ezt sminkkel, de legközelebb azon kezdesz el görcsölni, hogy görbe a lábad. Ez egy véget nem érő spirálba gyűrűzhet, hiszen senki sem tökéletes, hibákat mindig találhatsz magadon. Így hát bármiféle változtatás előtt vagy azzal párhuzamosan dolgoznod kell saját magad megszeretésén!

Tudatosítsd magadban, hogy értékes vagy, fontos, és megérdemled, hogy jól érezd magad a bőrödben!

Advertisement
Illustration for article titled Így szeresd meg a tested

Képek: [1] [2]

Share This Story

Get our newsletter