Kirké

Anarchofeminizmus és divatkritika
Anarchofeminizmus és divatkritika
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Ha feministaként megutál a baráti köröd

Illustration for article titled Ha feministaként megutál a baráti köröd

Rengeteg oka lehet annak, hogy valaki feminizmusellenes. Gyakran éppen azok a legközömbösebbek, esetleg aktív ellenzői a feminizmusnak, akiknek az a legtöbbet használna. Ez lehet például azért, mert hinni akarnak abban, hogy "a saját szerencséjük kovácsai", hogy nincsenek kiszolgáltatva összetettebb hatalmi struktúráknak. Hinni akarnak abban, hogy a világ átlátható, igazságos, és nekik bármi sikerülhet, ha elég kitartóak.

Advertisement

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy mindenkibe belenevelnek káros (szexista, rasszista, homofób, stb.) nézeteket, amiket aztán nekünk kell tudatos munkával kinevelnünk magunkból. Ez azonban időt vesz igénybe, valamint befolyásolják a személyes tapasztalatok és az internethez és oktatáshoz való hozzáférés. Egy pontig (ameddig számodra ez megy) érdemes tehát türelmesnek lenned másokkal, és ha tudod, akár segíteni az "oktatásukat". Különösen igaz ez nőkre és lányokra, akikkel véleményem szerint mindig megbocsátóbbnak kell lennünk, hiszen elsősorban egymás felemelése a cél. A mások által az egyénbe nevelt önutálatot (és ezáltal a többi nő felé is közvetített szexizmust) mindig máshogy kell kezelni, mint a másik oldalról jövő előítéletet, esetünkben tehát a férfiak felől érkező szexizmust.

Mindennek ellenére azonban teljesen érthető, ha fáj, amikor éppen azok utasítják el a nézeteidet, akik a legközelebb állnak hozzád. Érthető, ha fáj, hogy összeesküvés-elméletek gyártásával vádolnak, okoskodónak vagy egyenesen kiállhatatlannak tartanak.

Advertisement

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mi az, amit még tolerál; hogy elég fontos-e egy kapcsolat ahhoz, hogy felülírja az ilyen különbségeiteket, vagy hogy az adott ember szexizmusa mennyire elviselhető számodra. Sokszor nem is nyílik lehetőségünk kikerülni őket, például ha a családunkról van szó. Érdemes kerülni a nyílt konfliktust olyanokkal, akiknek ki vagy szolgáltatva! Nehéz lehet megállni, hogy "beleköss" a szüleidbe, de ha még ők tartanak el, és a kapcsolatotok megromlása veszélyeztet téged anyagilag vagy mentálisan, azt tanácsolom, hogy inkább tartsd meg magadnak a véleményedet, amennyire csak tudod. Ne feledd, a biztonságod mindennél fontosabb! Ettől még nem vagy gyáva, áruló vagy valami hasonló. Teljesen érthető és racionális dolog vigyáznod magadra.

Advertisement

Ne felejtsd el azonban, hogy a baráti körödet te válogatod meg! A barátság lényege éppen az, hogy olyanokkal töltöd a szabadidődet, akiknek élvezed a társaságát. Éppen ez benne a szép; semmi által sem vagytok egymáshoz láncolva, mégis úgy döntötök, hogy együtt töltitek az időtötek. Ez az önzetlen, tiszta szeretet. Nem vagy köteles senki olyat elviselni, aki zavarba hoz, igazságtalanul kritizál, és úgy általában kellemetlen társaság! Az internet korában rengeteg lehetőséged nyílik felkutatni olyanokat, akik szimpatikusak neked. Tapasztalataim szerint jó ötlet szorosabbra fűzni a barátságot olyanokkal, akikkel online már jól kijöttök. A személyes találkozók alkalmával kiderül, hogy a szimpátia négyszemközt is megvan-e, és ha igen, máris találtál valakit, akivel egymásba kapaszkodhattok az ellenszélben. Persze a biztonságodra ilyenkor is figyelj oda! Kérj szelfiket! Fogj gyanút, ha kész lenne találkozni veled, de nem hajlandó képeket küldeni magáról, vagy a küldött képek túl sterilek! Hallgass a megérzéseidre! A képeket bármikor visszakeresheted a google képkeresőben, hogy megbizonyosodj róla, hogy nem valaki másról készültek. Mindenképpen mondd el valakinek, hol leszel, és hogy kivel találkozol!

Az is klassz, ha van olyasmi, amibe a konfliktusok alkalmával kapaszkodhatsz. Jó, ha vannak olyan honlapok, filmek, könyvek vagy sorozatok, amik menekülőt biztosítanak. Érdemes olyan dolgokkal nyugtatnod magad, amik nem foglalkoznak a témával; dokumentumfilmekkel, mesékkel vagy valami hasonlóval, ami egy kicsit elfeledteti veled az egészet. Keress női humoristákat, akiknek bejön a humora! Olvasd számodra példaképnek tekinthető nők önéletrajzát! Keress szimpatikus vloggereket! (Pár tipp: feministfrequency, neafcy, jsutkissmyfrog, illdoc1, RitchandFamous, itschriscrocker, lacigreen, astrorice, ChronicGamerGirl) Bármi jól jöhet, ami oldja a stresszt és/vagy megerősít abban, hogy nem vagy teljesen egyedül a véleményeddel.

Advertisement

Mindig nehéz dolga lesz azoknak, akik megkérdőjelezik az aktuális rendet! Nekik folyton szembe kell nézniük a többség rosszallásával, de a dolgok csak úgy változhatnak, ha lesznek olyanok, akik ezt megteszik. Ne feledd, hogy nem vagy egyedül!

Share This Story

Get our newsletter