Kirké

Anarchofeminizmus és divatkritika
Anarchofeminizmus és divatkritika
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Chicago, Aqua - 2. rész

Az előzőekben igyekeztem megmutatni, hogy Chicagóban miért kihívás olyat villantani, ami ki tud tűnni a mezőny többi tagja közül. Nahát, az Aqua pont ilyenre sikerült, abszolút egyedi.

Aqua Tower

Illustration for article titled Chicago, Aqua - 2. rész
Advertisement

Közeli. Forrás: Tom Rolfe

Ez egy 250 méter magas (82 emeletes) felhőkarcoló, ami szoborszerűen, szintenként eltérő alakúra lett kialakítva. A megoldást mészkősziklák formája ihlette (meg feltehetően a metropoliszi merőleges-túltengés), és az árnyék/benapozottság mértékét meg a kilátást hivatott befolyásolni. Utóbbi nem tűnik kimondottan komplikáltnak, gondolhatnánk, hogy a 82. emeletről nem kunszt összehozni pár lélegzetelállító panorámát, viszont némiképp módosítja a feladatot, amikor a toronyházad más toronyházak sűrűjében áll, és az alsóbb szinteken is szeretnél valamit mutatni. Na, és innen már látható, miért kerültek az épületre ezek a rengeteg teraszok.

Advertisement
Illustration for article titled Chicago, Aqua - 2. rész

Környezet. Forrás: designboom

A változatos geometriájú szintek kivitelezésénél, a fenntarthatóság jegyében, kisakkozták, hogyan lehet ezeket úgy elkészíteni betonból, hogy a segédeszközként használt, szélre kerülő fém elemek anyagát ne kelljen pazarolni, hanem mindig az épp szükséges formájúra lehessen őket hajlítani, és újra meg újra felhasználni.

További szuperség, hogy így a madaraknak is könnyebben észlelhetőek az ablakfelületek, mint a totál szabályos és sima elrendezéseknél, amikre rendszeresen felkenődnek.

Advertisement

Mindezek mellett, és ez talán egy fokkal kevésbé meglepetésszerű, mint az idáig említettek: ez a "fluid", hullámzó homlokzat az, amire a toronyház neve is utal.

Az épületben egyéb funkciók mellett hotelszobák, lakások meg üzletek is vannak (plusz egy méretes, uszodás tetőkert), és persze a városnak egy extrán park- folyó- és tóközeli részén épült.

Advertisement
Illustration for article titled Chicago, Aqua - 2. rész

Még részlet. Forrás: Zoltan Farago

Egy másik tény, amit egyszerűen muszáj aláhúzni - különösen azért, mert az előző pár oldal alapján sejthető, hogy a felhőkarcolótervezés egy nettó férfiklub - az az, hogy az Aqua Towert a Jeanne Gang által alapított és vezetett Studio Gang Architects jegyzi. Befejezésekor, 2009-ben, a világ legmagasabb "nő-tervezte" épülete volt, illetve a valaha volt legnagyobb költségvetésű (300 millió dolláros) projekt, amit egy nő által vezetett amerikai cég nyert el.

Advertisement

Gang egyébként a harmincas évei első felében alapította meg saját építészirodáját, és mielőtt az építészet mellett döntött, mérnök szeretett volna lenni. Talán összefügg ezzel, hogy gépületek tervezésével foglalkozik (érdemes nézegetni a többi projektjüket is, azok is hasonlóan izgalmasak és átgondoltak).

Illustration for article titled Chicago, Aqua - 2. rész
Advertisement

Jeanne Gang. Forrás: Wikimedia

Kiválóság kontra társadalmi igazságosság

Ami rögtön felmerül: ezek szerint ebből következik, hogy ha valami bitangmenő, és egy, a saját területén kiemelkedőt nyújtó nő nevéhez fűződik, akkor az már automatikusan feminizmus is lesz?

Advertisement

Sok szempont van, ami alapján egy tervezési folyamatot vagy egy létesítményt, épületet lehetne feminista szemléletűnek mondani - olyannak, ami nők igényeit és élményeit szem előtt tartja. Az építészeti gyakorlatok feminista kritikája például olyasmikre terjedhet ki, minthogy miféle kapcsolat áll fenn, például

  • a szexuális erőszaktól való fenyegetettség és egy közpark elrendezése és megvilágítása
  • az egyenlőtlenül elosztott háztartási munka és az otthon szegregált térhasználata
  • a nőkkel szembeni, anyasággal kapcsolatos elvárások és a szociális bérlakások kiosztásakor az egyedülálló nők kárára zajló diszkrimináció
  • a szülő nők intézményen belülre kényszerítése és a kórházak térszervezése meg működtetése
  • a nők elleni párkapcsolati erőszak áldozatainak sajátos igényei és a nekik tervezett menhelyek kialakítása és funkciója
Advertisement

között.

Talán még ebből az összecsapott listából is látszik, hogy a feminizmus kiszolgáltatott élethelyzeteket helyez fókuszba, és azt tudakolja, hogy milyen szerepe lehet például a tervezésnek és a térnek abban, hogy ezekből a kiszolgáltatott élethelyzetekből nők épségben tudjanak kikerülni. A városközponti luxuslakásdesign ettől alapjaiban különböző igényekre reagál... (Illetve, ha már itt tartunk, a szintén Studio Gang Architects által tervezett, Chicago erőteljesen szegregált déli részén, a South Side-on elhelyezkedő és állami gondozásban lévő gyerekek számára létesített közösségi központ kapásból esélyesebbnek tűnik a feminista címre.)

Advertisement

Oké. Most, hogy ezt is tisztáztuk, levezetésképp lehetne még rugózni azon, hogy az égbe meredő felhőkarcolónál nehéz erektáltabbnak lenni. De egyrészt ezen már rugózva vagyon, másrészt a fallikus szimbólumság detektálásához nem is kell különösebben elmélyedni a feminista elemzésben, az széltében-hosszában nyilvánvaló.

Illustration for article titled Chicago, Aqua - 2. rész
Advertisement

Ellsworth Kelly, Untitled (Empire State Building), 1956. Forrás: archiveofaffinities

Advertisement

Ellenben a magasépületeknek van még egy sajátosságuk, ami releváns lehet, ha társadalmi igazságosságról gondolkozunk.

Ha valaki fiatal és ép testű, plusz egy olyan helyen él, ahol az épületek, amiket használ, legfeljebb két-három emeletesek, nem feltétlenül jut eszébe, hogy az inkluzív tervezésnek az is része, hogy a fizikailag akadályozott emberek számára is hozzáférhetővé tegyük a tereinket. Ezzel a nemtudással nagyjából el is lehet evickélni, egészen addig, amíg az ember nem utazik el messzire, és kerül egy rendkívül szemléletes példának bizonyuló nyolcvan emeletes toronyházba, meg annak a zónázó liftjeibe. (Arra utalok, hogy az épület olyan irdatlanul magas, hogy a liftek a forgalom gyorsítása végett csak bizonyos szintek között állnak meg, emiatt más liftre kell szállni, ha a huszonharmadikra akarsz eljutni, mintha a hetvenkettedikre akarnál.) És itt van az, hogy egészen egyszerűen kénytelenek vagyunk felismerni azt a tényt, hogy az a frenetikus képesség, amit általában alapvetésnek tételezünk, hogy emberek "fel tudnak menni az emeletre", nem túl sokat ér egy olyan helyen, ahol mindenkinek naponta többször, több tucatnyi emeletet kellene végiglépcsőzni.

Advertisement

Innentől már tényleg csak pár gondolatnyi idő belátni, hogy léteznek helyzetek, amikor a másokkal szemben támasztott elvárásokat igazságos dolog az eltérő adottságok mentén személyre szabni, illetve tudatosítani azt, hogy attól, hogy a megkülönböztetés fizikailag beépíthető a közös tereinkbe, még nem válik természetessé vagy indokolhatóvá.

Források/olvasnivaló:

Share This Story

Get our newsletter