Kirké

Anarchofeminizmus és divatkritika
Anarchofeminizmus és divatkritika
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Fúj, a kövérek betegek! - reakció a 444 túlsúlyról szóló cikkére

Nem azt fogom fejtegetni, hogy “a nagyon kövér emberek” egészségesek-e, ugyanis nem vagyok egészségügyi szakember - ahogy, feltételezem, a cikkíró Erdélyi Péter sem az. Az én kérdésem az, hogy az egészség miért éppen a kövérség kapcsán merül fel a leggyakrabban a hasonló cikkekben és a hétköznapi beszélgetésekben egyaránt?

Miért van az, hogy valamiért mindig akkor tudunk a legszenvedélyesebben aggódni vadidegenek egészségéért, amikor valami éppen sérti az esztétikai érzékünket? Persze Erdélyi Péter ilyet nem állít, legalábbis nyíltan nem, de érdekes egybeesésnek találom, hogy pont a szépségideáltól való eltérés az, ami ilyen visszás érzést szül benne. Elképzelhető, hogy pusztán csak undorodik a kövérségtől? Lehetséges az, hogy amikor valaki leül megírni egy ilyen cikket, vagy hasonló dolgokat hangoztat egy baráti társaságban, elsősorban nem mások egészségéért aggódik, de még csak nem is az egészségügyben az ő adóforintyaiból a kövérekre költött pénzt sajnálja?

Advertisement

Elképzelhető, hogy az emberek egyszerűen csak nem szeretik, ha valaki olyan állapotban érzi jól magát a bőrében, ahogy ő nekik nem illik bele a világról alkotott elképzeléseikbe? Ahogy arra ők nem adtak engedélyt?

Illustration for article titled Fúj, a kövérek betegek! - reakció a 444 túlsúlyról szóló cikkére
Advertisement

A cikk szerint nem jó ötlet egy kövér modellt a címlapon szerepeltetni, illetve a szerző már magáról a kövér modellség létezéséről is cinikusan ír. Azt állítja, hogy ezzel nem mutatunk jó példát a fiataloknak, mindeközben elismerve, hogy “a divatvilágnak bőven lehet vezekelnie” azért, amit az emberek, elsősorban a nők és fiatal lányok testképével tett. Érdekes ez a kettősség; plusz az én tapasztalataim szerint az embereket mindaddig teljesen hidegen hagyja mások egészsége, míg vékonyak és minimum ártalmatlanul sehogyan néznek ki. Pláne, ha még szépek is! Rosario Dawson fogalmazta ezt meg a legszebben, amikor arról beszélt, mennyi bókot kapott hirtelen a testére, amikor éppen HIV-pozitív, haldokló drogfüggőnek kellett kinéznie a Rent forgatása miatt.

Advertisement

A 444.hu cikke szerint a címlapon szereplő modell “az egészségre káros mértékben elhízott, ahogy vele kapcsolatban született kevés kritikus anyag egyikében rámutat erre a Business Insideren egy molett modellekkel foglalkozó divatszakember.”

Egyrészt nem feltétlenül venném készpénznek a hivatkozott cikket, másrészt pedig felhívnám a figyelmet a “kevés kritikus anyag” kifejezésre. Mindenki nyugodjon meg! A kövér embereket szokták kritizálni!

Advertisement

Szeretném továbbá megnyugtatni a tisztelt szerző urat azzal kapcsolatban, hogy az olvasók majd tömegesen “kevésbé fognak figyelni a diétájukra”, mert meglátnak évente egy-két hozzájuk hasonló, vagy náluk teltebb nőt a címlapokon és a tévében. Egyrészt egyelőre nem kell attól félni, hogy a média hirtelen 22-es méretű nőkkel lesz majd tele, bár a szerző saját bevallása szerint nem igazán tudja, hogy az mit jelent. Viszont lehet, hogy egy ilyen fajta elmozdulás, különböző testalkatok megjelenítése hozzájárulna mondjuk ahhoz, hogy kevesebb fiatal lány kíséreljen meg öngyilkosságot, kövessen el önsértést, éheztesse, hánytassa, hashajtózza vagy “csak simán” utálja magát a negatív testképe miatt. A felsoroltak mind károsak az egészségre; akkor ennek végül is örülnénk, nem?

Illustration for article titled Fúj, a kövérek betegek! - reakció a 444 túlsúlyról szóló cikkére
Advertisement

Tess Holliday modell, anya, feminista aktivista, az Eff Your Beauty Standards blog egyik szerkesztője.

Advertisement

További inspiráló személyiségek

Mivel a cikk egyik legnagyobb tévedésének számomra az a gondolat tűnik, hogy a média csakis negatív hatással lehet az emberekre (a divatipar testképzavarhoz vezet, a testes modellek pedig rossz ízületekhez!), szeretnék még pár olyan dolgot mutatni, ami talán lelket önthet azokba, akiknek fáj, hogy nem látnak magukhoz hasonló embereket a képernyőkön vagy az újságok címlapjain.

Advertisement

Beth Ditto egy leszbikus énekes, előadóművész és stílusikon. Komoly sikereket ért el a The Gossip zenekar tagjaként és szóló előadóként egyaránt. Mindig érdekes hallani, mit mond divatról (és a divatiparról!), önbizalomról és művészetről. Az alábbi interjúrészlet és dal jól illusztrálja, mennyire pozitív és követendő példa is ő. (A szólómunkásságából egyébként az I Wrote The Book videója a kedvencem, ami tisztelgés Madonna Justify My Love-ja előtt.)

Mz.007 a flegma selflove királynője. #fontos, és ezt tudja.

Nadia Alboulhosn egy ismert New York-i modell és blogger. Megtaláljátok tumblr-ön, instagramon, facebookon és twitteren egyaránt.

Advertisement
Illustration for article titled Fúj, a kövérek betegek! - reakció a 444 túlsúlyról szóló cikkére

Miss Platnum dala vicces és önironikus. Szeret enni, és nem érdekli, mi a véleményed róla!

Azt hiszem, egy ilyen listáról semmiképp sem szabad lehagyni Meghan Trainor Grammy-jelölt világslágerét, aminek a szövege és a videója egyaránt a telt idomokat ünnepli.

Szerbia idén nem csak, hogy egy kövér énekesnővel indult az Eurovízióson, de maga a dal - mely egészen a döntőig jutott - is a szépségről, a másságról, önmagunk elfogadásáról szól.

A Studio Killers egy olyan virtuális popbanda, melynek énekesnője, Cherry szintén egy telt lány, aki minden videóban és kapcsolódó animációs rövidfilmben gyönyörű, stílusos színben tűnik fel; az a csaj, akinek irigyeljük az önbizalmát, a stílusát és a vad kalandokat, amikről egy koktél mellett mesél nekünk valami exkluzív vip bárban, ahová az ablakon át szöktünk be vele.

Remélem, emlékeztek még Mika 2009-es, duci lányokat éltető slágerére, aminek a végtelenül vidám kis feelgood videója tele van mindenféle méretű lánnyal, akik színes csilli-villi egyrészesekben ugrabugrálnak!

A ‘80-as évek melegdiszkójának sztárja, John Waters trash filmjeinek csillaga, a legendás drag queen, Divine arroganciát súroló önbizalmáról mindenki példát vehet, az 1984-es I’m So Beautiful azonban különösen bátorítható lehet azoknak, akiknek hozzá hasonló az alkatuk.

Trisha Paytas új videója szintén a kövérséget ünnepli; Trisha szexi, flegma és magabiztos.

Jamie Day fotósorozata nem csak hangsúlyozza, de szép és esztétikus színben mutatja fotóalanyainak legszégyelltebb vonásait, amikről hosszasan mesélnek is.

Advertisement
Illustration for article titled Fúj, a kövérek betegek! - reakció a 444 túlsúlyról szóló cikkére

Érdemes szétnézni továbbá a tumblr #fatshion tagjében, inspirációt meríteni a Luxery-Legays queer feminista aktivistapár vagányságából, vagy megnézni a témát is érintő Miss Representation dokumentumfilmet.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter